COA Reception Centre for Asylum Seekers in Ter Apel officially opened

Posted by | april 20, 2017 | News | No Comments
Felixx Ter Apel DZH opening

The new development for the COA Reception Centre for Asylum Seekers in Ter Apel opened on Wednesday 19 April. The outdated centre has made way for a new development that can accommodate 2,000 asylum seekers, the largest permanent reception centre in the Netherlands. BAM Bouw en Techniek and De Zwarte Hond won the Design, Build and Maintain commission by means of a European tender at the end of 2014. FELIXX reinforced the team as landscape architect and BAM Infra Wegen and BAM Infra Energie & Water completed the team. Thanks to the intelligent organisation of the area, meticulous design elaboration and efficient construction method, and despite the sober and functional preconditions, a sustainable asylum centre has been realised providing optimum accommodation. The high degree of prefab components guaranteed an extremely rapid completion time of less than two and a half years including design, engineering and construction.

Village for temporary residents – Ter Apel is situated in the north of the Netherlands. The reception centre is a short distance away from the surrounding villages and towns and is consequently set up as an independent village combining accommodation with facilities and services. The 258 ground-floor and upper-level units are clustered in eight neighbourhoods arranged around a central park strip where the main facilities are located. Living conditions, safety and manageability were key elements in the design. The clever configuration of residential areas and buildings creates extra space between the units. This provides more privacy for the inhabitants and reduces potential tension due to high occupation density at the centre. It creates space for a landscape framework that allows for a natural orientation in what is an unfamiliar area for the residents. Spatial elements and structures guide the asylum seekers via public spaces to communal areas, and from there to their specific accommodation.

 

more about this project

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4.png