News Archieven - Felixx

Felixx KennisAs

Public space design guidelines for Food Innovation Strip in Ede-Wageningen approved

Posted by | News | No Comments

The Food Innovation Strip Ede-Wageningen is the Agri-food knowledge centre of the FoodValley Region, where innovation and knowledge exchange are paramount. Municipalities, companies and institutes work together towards improved, more sustainable and safer food production. Last year Felixx developed a book of guidelines to physically embed this concept. The manual has been approved November 8th by both municipalities Ede and Wageningen.

The Food Innovation Strip Ede-Wageningen covers a distance of 11 km and connects Wageningen University & Research with the Bussiness and Science Park Wageningen, the knowledge Campus Ede and the future World Food Center in Ede. Proposals for this identity carrier are the linear arboretum, the custom made tree pots shaped as Erlenmeyer flasks from the lab. The bicycle path along the strip has a recognizable colour and a high tech smart lighting system integrated into the wooden light poles.

video on KennisAs

 

Felixx Shanghai INBO

Construction in progress

Posted by | News | No Comments

It is always nice to visit contruction sites, especially when our own projects get build! Construction in progress of a transformation of a former factory into a mixed-use neighbourhood in Jing’An district in Shanghai. This project is a collaboration with INBO Architects.

Felixx inbo hangzou

S4 Highway in Hangzhou

Posted by | Competition, News | No Comments

Team Felixx + INBO has been selected as 1 of 4 teams to develop the masterplan for the transformation of the S4 Highway in Hangzhou, China!

The S4 highway runs from the Hangzhou Central Business District on the west bank of the Qiantang river to the airport in the east of the city. It connects the historical and the new Xiaoshan district center, the Xiasha high tech park, the conference center where the G20 was held last year, the 2022 Asian Games campus and the airport’s special economic zone.
The aim is to develop this zone into a strong economic backbone as the next step towards the ambition of the city to become an International Metropolis. The planning area is approximately 25km2, including a 500m zone on both sides of the 18km long S4 elevated highway. The kick-off meeting was held yesterday and the deadline for this stage is planned in the second week of October. Implementation is expected to start early 2018.

felixx BNA licht verdicht

Book publication ‘BNA Licht Verdicht’

Posted by | News, Publications | No Comments

The results of the research program of BNA Licht Verdicht have been published in a book!

Together with DiederenDirrix,  PH Urbanism, Wijnand Galema and Aronsohn, Felixx was part of the design study to densify Rotterdam, by adding program on top of existing post-war buildings. The municipality of Rotterdam is planning to build more housing in the city center, and since most of the buildings are built after the war, constructions are suitable for adding program on top. Three locations in Rotterdam have been researched by the different teams. Felixx explored the possibilities of the old movie theater Lumière and Maaskant cityflat, owned by Manhave vastgoed.

Our study ‘Varianten van Vooruitgang’ consists of 33 strategies for densifying the existing building block, varying from building on the rooftop, to renovating or partially demolishing the existing and adding high-rise. Depending on the required speed of redevelopment, the size of development and current economic, social, or cultural conditions, a choice can be made between the different strategies. This means there is no ‘final plan’, but rather an approach to develop over time. However, all developments start with three basic principles: an active plinth to create a livable street, celebrate the postwar architecture and integrate the public domain.

Our contribution to the book, called ‘Varianten van Vooruitgang’ can be read in the book which can be ordered here.

felixx designing for extremes dordrecht

Selected for the Open Call: Urban Planning for extremes!

Posted by | News | No Comments

We are very happy that the team of Felixx – IHE Delft Institute for Water Education – Municipality of Dordrecht is selected for the Open Call: Urban Planning for extremes! The Island of Dordrecht is a proposal for a spatial development strategy for a newly enlivened adaptation landscape, which involves secondary regional water defences being imbued with fresh significance. The selected projects receive a grant to develop the proposals into a project plan by October 2017. Results are expected by November 2018.

All selected projects can be found on the website of the Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

felixx who cares

Selected for 2nd round in ‘Who Cares’ competition

Posted by | Competition, News | No Comments

The team of de Architekten Cie. , Felixx, Stec Groep en Syntrus Achmea Real Estate is selected for the second round of the ‘Who Cares’ competition!
Organized by the Dutch Government Architect, the aim of the competition is the development of new solutions for inclusive urban environments, adressing the changing demographics and developments in health care. 4 cities are hosting the competion, we will work on the case of Rotterdam. Results will be presented in autumn, at the Dutch Design Week.
More information: https://www.prijsvraagwhocares.nl/

Felixx Ter Apel DZH opening

COA Reception Centre for Asylum Seekers in Ter Apel officially opened

Posted by | News | No Comments

The new development for the COA Reception Centre for Asylum Seekers in Ter Apel opened on Wednesday 19 April. The outdated centre has made way for a new development that can accommodate 2,000 asylum seekers, the largest permanent reception centre in the Netherlands. BAM Bouw en Techniek and De Zwarte Hond won the Design, Build and Maintain commission by means of a European tender at the end of 2014. FELIXX reinforced the team as landscape architect and BAM Infra Wegen and BAM Infra Energie & Water completed the team. Thanks to the intelligent organisation of the area, meticulous design elaboration and efficient construction method, and despite the sober and functional preconditions, a sustainable asylum centre has been realised providing optimum accommodation. The high degree of prefab components guaranteed an extremely rapid completion time of less than two and a half years including design, engineering and construction.

Village for temporary residents – Ter Apel is situated in the north of the Netherlands. The reception centre is a short distance away from the surrounding villages and towns and is consequently set up as an independent village combining accommodation with facilities and services. The 258 ground-floor and upper-level units are clustered in eight neighbourhoods arranged around a central park strip where the main facilities are located. Living conditions, safety and manageability were key elements in the design. The clever configuration of residential areas and buildings creates extra space between the units. This provides more privacy for the inhabitants and reduces potential tension due to high occupation density at the centre. It creates space for a landscape framework that allows for a natural orientation in what is an unfamiliar area for the residents. Spatial elements and structures guide the asylum seekers via public spaces to communal areas, and from there to their specific accommodation.

 

more about this project

4.png